Zeneoktatás

Hogy a munkatársak, vagy a gyermekek, esetleg a nyári táborok alkalmával a tábortüzek, vagy a katolikus misék Keli Atya vezetése alatt, de talán inkább mind együtt hozta azt, hogy a gyermekkel való munkánkat végig kísérte az ének. Énekeltünk a gyermekekkel: ifjúsági énekeket, népdalokat, könnyűzenéket.

Az ének pedig hozta magával a hangszeroktatás utáni vágyat. 2014-ben indítottuk el a Szászországi Ifjúsági Alapítvány segítségével a szélesebb körű zenei oktatást.

Pásztorfurulya, klasszikus furulya, zongora, gitár, basszusgitár, hegedű oktatás folyik jelenleg is, amiben folyamatosan kb. 30 gyermek és fiatal vesz részt. Ebből többen kettő sőt három hangszeren is játszanak.

Ehhez hangszereket is vásároltunk és egy termet berendeztünk csak zeneteremnek. 2017-től tervezzük, hogy citerát, kobzát, gardont és cayont is tanítunk.

A zeneoktatás eredményeként a fiatalokból együttes is verbuválódott, a Swag 5, akik már többször is koncerteztek a gyermekvédelem ünnepségein, városi ünnepségek, a környék falunapjai alkalmával.
swag5
lb4

Tevékenységünkről

Az egyesület fő tevékenysége a Székelykeresztúron lakó, a romániai gyermekvédelem gyámságában élő gyermekek és fiatalok önállóságra, életre való nevelése. A közösségépítés és a maradandó, emberi értékekre való nevelés az alapja ennek a munkának.

Játék, sporttevékenységek, kirándulás, táboroztatás, kézművesség, barkácsolás, zenei nevelés, délutáni oktatás tarkítja színes programajánlatunkat. Ennek szerves része viszont a hitre, munkára, kitartásra, józanságra való nevelés is – ami a székelyföldi embert jellemezze – akár családban, akár árvább, mostohább körülmények között nőtt fel.

A gyermekvédelmes gyermekekkel és fiatalokkal való munka mellett a kezdetektől fogva nyitottunk a város felé is. Főleg a magyar szerves műveltség terjesztése, egészséges életmód, táncfoglalkozások, zenei nevelés és a kézművesség terén szerveztünk tevékenységeket az évek során.