Családi házak

Székelykeresztúron volt a kommunizmus alatt az ország legnagyobb árvaháza. 2003-ban ezt a nagy gyermekotthont az Eu nyomására feloszlatták. A gyermekeket családi típusú lakásotthonokban helyezték el a megye különböző településein. Az I-es számú Családi Típusú Gyermekelhelyező Központ a gondozója annak a kb. 120 gyermeknek és fiatalnak akik Keresztúron és a környező falvakban élnek. Ebből mintegy 60 gyermek és fiatal lakik ‘családi típusú lakásotthonokban’ Székelykeresztúron, a Kossuth negyed tömbházaiban illetve a közelben. A gyermekvédelem által alkalmazott nevelők gondozzák őket három váltásban.

A Kerekudvar Közösségi Ház is a Kossuth negyedben van, 5 percre a családi házaktól. A gyermekek és fiatalok szabadidejük nagy részét a tanév ideje alatt a Kerekudvarban töltik. A nyári vakáció ideje alatt is programokat, táborokat szervezünk számukra.

A Kerekudvar az a hely, ahol a gyermekek és fiatalok a saját meghitt közösségükben, úgymond maguk között találkozhatnak, barátkozhatnak de ugyanakkor azonosulhatnak is a város közösségével. Büszkék vagyunk pl. arra, hogy a Kerekudvarban zajló zenei oktatás eredményeként a fiataljaink azok, akik a nagyobb iskolai, sőt városi események alkalmával a kulturális műsorok tevékeny résztvevői.

Zenélnek a Zeyk Domokos Szakiskola ünnepi eseményein, a Múzeumok Éjszakáján, jótékonysági koncertet szerveztek újévkor a szegénysorú gyermekek megajándékozására. 2016-ban a városnapokra és több falunapra is meghívták őket koncertet adni.

kr1
kr2
kr4
kr5
kr3

Tevékenységünkről

Az egyesület fő tevékenysége a Székelykeresztúron lakó, a romániai gyermekvédelem gyámságában élő gyermekek és fiatalok önállóságra, életre való nevelése. A közösségépítés és a maradandó, emberi értékekre való nevelés az alapja ennek a munkának.

Játék, sporttevékenységek, kirándulás, táboroztatás, kézművesség, barkácsolás, zenei nevelés, délutáni oktatás tarkítja színes programajánlatunkat. Ennek szerves része viszont a hitre, munkára, kitartásra, józanságra való nevelés is – ami a székelyföldi embert jellemezze – akár családban, akár árvább, mostohább körülmények között nőtt fel.

A gyermekvédelmes gyermekekkel és fiatalokkal való munka mellett a kezdetektől fogva nyitottunk a város felé is. Főleg a magyar szerves műveltség terjesztése, egészséges életmód, táncfoglalkozások, zenei nevelés és a kézművesség terén szerveztünk tevékenységeket az évek során.